Türk Mutfağımızdaki Tescilli Ürünlerimize Van Pastası'da Coğrafi İşaretle Tescillendi.

Türk Mutfağımızdaki Tescilli Ürünlerimize Van Pastası'da Coğrafi İşaretle Tescillendi.

Bu haber 33753 kez okunmuş ve görüntülenmiştir.

Özellikle asker ve hacı uğurlamalarının yanında dini bayramlar, hasta ziyaretleri ve düğünlerde ikram edilen Van Pastası, TÜRKPATENT tarafından coğrafi işaret tescili aldı. 

Pastanın üretiminde kullanılan un malzemesinin hazırlanması, coğrafi sınıra özgü koşullar taşıyor. Van Pastasının üretiminde kullanılan un; Van Gölü havzasında yetişen “TİR” buğdayının sütte bekletilmesi ve kurutulmasıyla elde ediliyor. 

Geçtiğimiz yıllarda kendilerini “Mavi Fularlılar” olarak tanımlayan kadınlar, Van yöresine ait yemek kültürünü gün yüzüne çıkarmak için çalışma başlatmıştı. Çalışma kapsamında Van’ın damakta kalan pastasının tescillenmesi için de Van Ticaret ve Sanayi Odası (Van TSO) ile irtibata geçildi. Daha sonra Van TSO tarafından yapılan coğrafi işaret tescil belgesi başvurusu ise Türk Patent ve Marka Kurumunca onaylandı.

Konuya ilişkin açıklama yapan Van Ticaret ve Sanayi Odası (Van TSO) Yönetim Kurulu Başkanı Necdet Takva, 2014 yılından bu yana kültürel değerlerin ve yöreye ait üretimi olan ürünlerin kayıt altına alınması, tescillenmesi hem ulusal hem de uluslararası alanda bilinirliğinin artırma adına ciddi çalışmalar yaptıklarını ifade etti.

Takva; “Bu yolculuğa ‘Dünyanın En Kalabalık Kahvaltı Sofrası’nı kurmak suretiyle Guinness Rekorlar Kitabına girerek başladıklarını vurgulayan Takva, “Van’da faaliyet gösteren Mavi Fularlılar, klasik Van Pastası ya da asker pastası olarak bilinen pastanın tescili konusundaki talepleri gündeme gelmişti. 

2019 yılında Van Pastası tescili sürecine başladık. Bu süreçler zor süreçler. Teknik şartnamesi, hazırlanma biçimleri, pazarlanması, denetimi gibi konular elbette zaman alıyor. Marka Patent Kurumu da bunların tescillenmesi öncesinde donanımın, teknik şartnamenin hazırlanmasını talep ediyor. 

2019 yılında Van Pastasının tescil başvurusunu yaptık. 2019 yılından bu yana da özellikle tarihi geçmişi uzun yıllara uzanan Van Pastasının geçen hafta içerisinde ilanı çıktığı bilgisini aldık. Bir süre sonrada tescillenerek belgesinin gönderileceği haberini aldık. Bu bizim için mutluluk verici. Adı küçük olabilir, ürün küçük olabilir ama bir yöreye ait ürünün tescillenmesi, o yörenin ürünlerine sahip çıkılması, kurumların buna sahip çıkması, yok olmasını da engelleyen bir karşılığa denk geliyor” dedi.

ETİKETLER :
AAAAA EKİCİ SNOB AKKOMARKA-1 Ülker Vegan Çikolata

ÖNERİLEN HABERLER

EKİCİ ÖDÜL BANNER Reis Gıda Metro Türkiye
KAHVE DÜNYASI