Nurşen'li Lezzetler'den

Nurşen'li Lezzetler'den "Sosyete Mantısı"

Bu haber 33207 kez okunmuş ve görüntülenmiştir.

Sosyete Mantısı’nın haşlanmış mantıya göre çok daha rahat ve kolay yapımı oluyor. Çok sevilen bu mantı türü yufka ile yapılmaktadır. Mantının farklı farklı çeşitlerini pişiriyoruz.

Sevgili Okurlar sizlere Sosyete mantısından bahsetmek ve bu güzel lezzetimizin tarifini vermek istiyorum, Sosyete Mantısı haşlanmış mantının kolay ve pratik halidir. Normal Haşlanmış mantılar standart olarak bilinen mantı türünden ibarettir. Küçük, içi kıymalı bohça şeklinde yapılmaktadır. Bir kaşığa ne kadar çok sığarsa o kadar iyi ölçülü olmuş demektir. Mantımızın ölçüsü küçüklüğü ve hamurunun iyi açılmasından kaynaklanır. Bu tür mantıların yapılması el oyalayıcı ve zorlayıcı olduğu için daha kolay bir mantı yapımı düşünülerek ortaya çıkmıştır.

Sosyete mantımızı, yufka ile yapıyoruz. İç harcında kıyma kullanıyoruz. Mantıyı bazı ev hanımları farklı şekillerde yapıyorlar. Bazı sosyete mantıları İç harç ile birlikte sigara böreği şeklinde sarılabiliyor. Gül böreği şeklinde olabiliyor veya kare olarak kesim yapılabiliyor. Sosyete mantısının yapım şekli, tamamen damak ve göz zevklerimize göre değişiyor

Sosyete mantısını normal mantıdan ayıran özellikler neler?

Sosyete mantısı, normal mantıya göre bazı farklılıklar gösterir. Temel fark ise birinin haşlanıyor, diğerinin fırınlanıyor olmasıdır. Normal mantı haşlanarak makarna gibi pişirilerek servis ediliyor, Sosyete mantısı ise genellikle fırınlanıp veya kızartılarak hazırlanmaktadır

Sosyete mantısı,fırında börek gibi pişirilir. Haşlama mantılarda olduğu gibi tamamen yoğurtlu değil, yoğurt sosu ve özel sosu ile servis edilir.

Sosyete mantısı; özel günlerin, davetlerin, çay sohbetlerinin vazgeçilmez lezzetleri arasında yerini alan gözde lezzetlerden biri olmuştur. Yani sofralarımızın, yemek davetlerimizin başköşe yemeklerinden biridir. Lezzeti, ağızlarda bıraktığı derin lezzet aroması ve görselliğiyle ile vazgeçilmez bir yemektir.

Genel bilgilendirmeden sonra soğuk kış günlerinin sıcacık yemeği olan Sosyete mantısının tarifine ve hazırlanmasına geçebiliriz. 

Kullanacağımız Malzemeler:

3 adet yufka, 250 gr kıyma, 1 büyük kuru soğan, 1 tatlı kaşığı salça, 2 yemek kaşığı yağ, tuz, karabiber

Yufka içi ıslatmak için malzemelerimiz:

2 yemek kaşığı sıvı yağ, Yarım su bardağı su.

Üst sosu için malzemeler:

2 yemek kaşığı tereyağı,1 tatlı kaşığı domates salçası, 2 kase yoğurt, 3 diş sarımsak.

Hazırlanışı:

Sosyete mantısında öncelikle iç harcımızı hazırlamamız gerekiyor. İç harç için eklenecek tüm malzemeleri sırası ile eklenerek karıştırıyoruz. Tenceremize ilk eklenecek olan sıvı yağımızı koyup, arkasından doğradığımız kuru soğanımızı ekliyoruz. Soğanlar kavrulma esnasında pembeleşmeye başlayınca kıymamızı ekleyerek iki malzemeyi beraber kavuruyoruz. Daha sonraki aşamada ise bir tatlı kaşığı ölçüsünde olan salça ilave edilir. Bütün malzemeler karıştırılmaya devam ederken son olarak baharatlarımızı ilave ederek pişirdiğimiz iç harcımızı ocaktan alıyoruz Bu surette Sosyete mantısı için kıymalı içimiz hazır hale gelmiştir.

Sosyetemantısında börek aşamasını hazırlanırken de yufkalarımızı tek tek açarak birbirinden ayırma işlemi yapıyoruz. Yufkalarımızı dört eşit parçaya bölerek hazırlanmış olan yağ ve su karışımı böldüğümüz yufkalara sürülür. Hazırladığımız iç yufka harcını yufkanın her yerine iyice yedirdikten. sonra yufkalarımızın dağılmaması için yavaşça sarıyoruz. Yufkaların geniş yerinden daha küçük olan kısma doğru yufka sarma işlemi yapabilirsiniz. Veya gül böreği şeklinde de sarabilirsiniz. Tüm yufkalarımıza aynı işlemi gerçekleştirdikten sonra önceden ısıtılmış 180 derece sıcaklıkta fırınımızda pişirilerek üzeri hafif kızardığı anda fırından çıkartılır.

Sosyete mantımızın pişme esnasında, bir yandan da yoğurt sosumuzu hazır hale getirmemiz gerekiyor Pişirdiğimiz mantıların üzerine sarımsaklı yoğurt ve salçalı sos ekleyerek, sıcak servis edilmektedir. Başka bir tarifte buluşmak üzereAfiyet olsun.

Nurşen Ardanuç

ETİKETLER :
AAAAA EKİCİ SNOB AKKOMARKA-1 Ülker Vegan Çikolata

ÖNERİLEN HABERLER

EKİCİ ÖDÜL BANNER Reis Gıda Metro Türkiye
KAHVE DÜNYASI