Yemekte Görgü Kuralları, Yemek Yerken Uyulması Gereken Sofra Kurallarımız Neler?

Yemekte Görgü Kuralları, Yemek Yerken Uyulması Gereken Sofra Kurallarımız Neler?

Bu haber 99777 kez okunmuş ve görüntülenmiştir.

Sofra adabı hakkında aşağı yukarı herkesin az çok bilgisi olduğunu tahmin ediyorum.  Değerli okurlar bu ayki köşe yazımda sofra adabının ne olduğunu ve sofra kurallarını nasıl uygulamamız gerektiği hakkında bilgilendirme yapmayı görev sayıyorum.

Davetlerde yemek yerken veya masada otururken göze çarpan bazı ince detaylar var. Bu detaylara dikkat etmediğimiz takdirde karşı tarafın size bakış açısı farklı yönde oluşum gösterebilir.

Yemeğe başlama konusunda neye dikkat edilmeli?

Bulunduğumuz davet ortamında bizimle birlikte aynı masada oturanların hepsinin yemeği gelene kadar ya da ev sahibi başlamanızı rica edene kadar yemeğe başlamıyoruz.

Yemeğin gelmesini beklerken yapmamız gerekenler neler?

Tüm davetliler yerine oturduktan sonra, kendinize ait tabağın içindeki peçeteyi açıp dizlerinizin üzerine koyun. Bazı davetliler sabırsız davranarak henüz yemek gelmeden bir ekmek koparıp ağızlarına atar. Bu karşılanan hoş bir davranış biçimi değildir.

Bayanların masada dikkat göstermesi ve yapması gerekenler neler? 

Kesinlikle bardak, kadeh, çatal ya da kaşıkta ruj izi bırakmamaya özen göstermesi önemli konulardan biridir. Yemeğe başlamadan önce, fazla ruju peçete yardımı ile alabilirsiniz.

Erkeklerin masada dikkat göstermesi ve yapması gerekenler neler?

Bazı erkekler, yanında oturan bayanla ara sıra nazik ve neşeli konuşmalarda bulunur. Onu bırakıp masadaki başka kişilerle kendinizden uzakta olanlarla fazla ilgilenmeyin. Arada elbette sohbetlere karışın. Sofra başında asla din, politika gibi ağır konulara değinmeyin, daha ziyade eğlendiren, herkesi ilgilendiren konulara temas edin.

Yemek nasıl yenmeli nelere dikkat gösterilmeli? 

Ağız açıkken yediğiniz yemeği çiğnemek ya da konuşmak yanlış davranışlardan biridir. Ağzınızı fazla doldurmayacak ölçülerde ve küçük parçalar halinde yiyin.

Yemeğe hala devam ediyorsanız yapmanız gerekenler?

Çatal, bıçak ve kaşığınızı yemek yedikten sonra tekrardan masaya koymamanız gerek duyulan davranışlardan biridir. Çatal, bıçak tabağın içinde bırakılmalıdır. Bıçağınızın keskin tarafı size yani içe gelecek şekilde konulmalıdır. Çatalınız ise bıçağa paralel ve sol tarafa konulmalıdır. Bu sizin yemeğe ara vermiş olduğunuzu gösterir.

Yemeğinizi bitirdiğinizde yapmanız gerekenler? 

Yemeğinizi bitirdiğinizi ve başka bir şey istemediğinizi ifade etmek için çatalı sola bıçağı da sağ tarafa gelecek vaziyette, tabağın ortasına bırakmanız yeterlidir.

Sofrada sandalyede nasıl oturulmalıyız?

Sandalyede dik oturmak gerekir ve dirsekler masa üzerine koyulmamalıdır.

Yemek dişlerinizin arasına takıldıysa!. 

Masada iken asla dişlerinizi karıştırmayın. Eğer çok gerekli ise müsaade isteyerek lavaboya gidin.

Tabağınızdaki yemek miktarı hangi ölçülerde olmalı?

Tabağınıza yiyebileceğiniz kadar yemek alın. Tabakta yemek bırakmak saygısızlık olarak bilinse de bunu yapmayı tercihte bulunmayın. Ev hanımlarının yemeklerine ve emeklerine saygıyla her çeşitten az da olsa alınması görgü kurallarından biridir.

Yemeğinizi diğer davetlilerden önce bitirmeniz durumunda;

Bu davranışsofra adabının en ince noktalarından biridir. Yemeğinizi diğer davetlilerden daha önce bitirmeniz durumunda, onların da yemeklerinin bitirmelerini sessizce beklemeniz gerekiyor. Bu çok farklı bir saygıkuralıdır. Ayrıca, bıçağınızı kendinize paralel, çatalı ise bıçakla artı olacak şekilde tabağa koymalısınız.

Başka bir köşe yazısında tekrar birlikte olmak üzere keyifli sofralarımız olsun

Sevgi ve esenliklerle kalın

Nurşen Ardanuç

ETİKETLER :
AAAAA EKİCİ SNOB AKKOMARKA-1 Ülker Vegan Çikolata

ÖNERİLEN HABERLER

EKİCİ ÖDÜL BANNER Reis Gıda Metro Türkiye
PASTAVİLLA MAKARNA KAHVE DÜNYASI