Yenilikçi Şef!

Yenilikçi Şef!

Bu haber 22779 kez okunmuş ve görüntülenmiştir.

Deniz ürünlerini kullanarak yarattığı eşsiz ve farklı tatlar ile adından söz ettiren, son dönemlerin en genç ve yetenekli şefi Faruk Gezen, kariyer serüveni ve mesleğine dair merak edilenleri paylaştı.

Faruk Gezen 1985 yılında Bitlis’in Ahlat ilçesinde doğdu. Ailenin maddi ihtiyaçlarına katkıda bulunmak için  yaz tatilleri dahil olmak üzere kendine uygun mesleği bulabilmek için bir çok işte çalıştı. Ta ki 2002 yılında Ankara’ya gelip burada bir kebap restoranında işe başlayana kadar. Aşçılık ile tanıştıktan sonra bu meslekte el becerisinin olduğunu ve en önemlisi işini çok sevdiğini fark ederek ve bu meslekte ilerlemeye karar kıldı. 

Ünlü şef Faruk Gezen mesleğe başladığı zamanlarda; "Aşçılık, kimsenin yapmak istediği bir meslek değildi. Çok zor şartlarda çalışıyorduk, haftalık izin kullanmadan günde on altı, on yedi saat çalışıyordum ve sadece uyumaya zaman ayırıyordum.  Eğitim kesinlikle çok önemli fakat eğitim alan herkes iyi bir şef olacak anlamına gelmiyor sadece nitelikli, vizyon sahibi ve pes etmeden çok çalışanlar başaracaktır. Mesleki anlamda eğitim hiç bir zaman bitmeyecek çünkü sürekli yeni bir şeyler öğreniyorum." mesajını iletiyor. 

Dünya üzerinde kardeşi Şef Mehmet Gezen dışında, onun tarzını yansıtan başka bir şef olmadığı kanaatinde ünlü şef. Çünkü şefler, kültürlerinin birer yansımasıdır. Şeflerin karakterlerini ve hedeflerini geçmişte yaşadıkları etkenler belirliyor. Ayrıca toplumların beslenme alışkanlıkları arasında da çok uzak mesafelerin yer almakta olduğunu söylüyor. 

Deniz ürünlerine yönelmesinin başlıca sebeplerini belirten Fark Gezen; "Türkiye’nin, dört bir yanının denizlerle çevirili olmasına rağmen deniz ürünlerini tanıtan ve farklı tatlar yaratan bir şefin olmaması beni bu mesleğe yönlendirdi. Deniz ürünlerinin çeşitliliği ve her bir çeşidini bir kaç ayrı tarif ile sunabilme imkanı da işimi oldukça kolaylaştırdı." açıklamasını yaptı. 

Faruk Gezen Yunan ve İspanyol mutfağını takdir ediyor. Lakin Türk mutfak kültürünün, lezzet anlayışımızın çok daha farklı ve lezzetli olduğunu vurguluyor. Gezen; "Deniz ürünleri oralarda daha yalın ve natürel tüketiliyor biz de ise daha baharatlı ve soslu tercih ediliyor. Dolayısıyla burada bir füzyon mutfağı devreye giriyor ve yeni bir tarz oluşuyor." vurgulamasını yapıyor. 

Şef Gezen meslekte başarılı olmanın sırlarını şöyle açıklıyor; "Sabırlı olmalı, çalışkan olmalı, asla pes etmemeli, iş arkadaşları ile uyumlu olmalı, mutfak şeflerine karşı saygılı olmalı ve eğitimli olmalı yani alaydan yetişse bile dışarıdan eğitim hayatına devam etmeli." 

Mesleğimde edindiğim deneyimler

Faruk Gezen mesleki başarının nedenlerini: "İyi bir şeften önce iyi bir insan olmak daha önemli. İyi olan her zaman kazanır ama kazanmanın da şartları vardır. Bunlar; çok çalışmak, sabırlı olmak, istikrarlı olmak, mesleki ahlaka sahip olmak ve zekasını işinde kullanmak gibi."olarak sıraladı. 

Aşçılık mesleğini yapmak isteyenlere vereceğim tavsiyeler 

Gezen mesleki tavsiyelerini ise; "Öncelikle bu işi televizyon programlarından izleyip pembe rüyalara dalmasınlar. İşin mutfağına girip severek yaptıklarına ve yapacaklarına kesinlikle emin olsunlar. Çalıştıkları iş ortamındaki gündelik sorunların, ileride karşılaşacakları daha büyük sorunlarla mücadele etmeleri için birer basamak olduğunu unutmasınlar. Mesleki eğitimlerinin yanı sıra kesinlikle yabancı dillerini geliştirsinler. Araştırmacı, yenilikçi olsunlar ve bilginin ayağına gitmeye üşenmesinler. Diksiyonlarını geliştirmek için çaba göstersinler, hatta diksiyon eğitimi almalarını öneririm. Hedef ve hayallerini asla bir kenara bırakmasınlar. Pes edecekleri zaman hayallerini hatırlayıp yepyeni bir sayfa ile baştan başlasınlar." olarak sıralıyor. 

Kabakta ahtapot fikri  

Ünlü şef mutfağın onun için ilham kaynağı olduğunu belirtiyor.  Sıradan bir günde, kabak tatlısı yapmaya karar verdiğini. Kabağı eline aldığında aklına kabak yemeği gelerek ve bunun yemeği güzel oluyorsa ahtapot ile de güzel bir lezzet yaratabileceğini  düşünerek. ikinci denemesinde  mükemmel bir sonuç aldığını ve dünya çapında, sosyal medyada büyük ses getirdiğini gururla ifade ediyor. 

Kendisini başarıya ulaştıran önemli başlıkları ise şöyle sıralıyor:  

1- SPOT: Türkiye’nin dört bir yanının denizlerle çevirili olmasına rağmen ürünlerini tanıtan ve farklı tatlar yaratan bir şefin olmaması beni bu mesleğe yönlendirdi. 

2-SPOT: İyi bir şeften önce iyi bir insan olmak daha önemli. 

3-SPOT: Şefler, kültürlerinin birer yansımasıdır.

ETİKETLER :
AAAAA EKİCİ SNOB AKKOMARKA-1 Ülker Vegan Çikolata

ÖNERİLEN HABERLER

EKİCİ ÖDÜL BANNER Reis Gıda Metro Türkiye
KAHVE DÜNYASI